7 tips voor als je kind 's avonds niet wil eten

Je kind weigert te eten, terwijl jij in de kookboeken bent gedoken en vol trots die overheerlijke spaghetti op tafel zet.

Hoewel de hele familie niet kan wachten om te beginnen, denkt jouw zoontje/dochtertje hier heel anders over. Ik kan me voorstellen dat dit enorm frustrerend is voor jou als moeder. Maar niet getreurd, de smaakontwikkeling is in volle gang. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat hij jouw spaghetti toch lekker gaat vinden?

Als er geen bijzondere reden ten grondslag ligt aan het feit dat je kind niet wil eten, dan is het tijd voor actie. Immers op dit moment weet jouw zoon een ding zeker: Als hij stampij maakt, hoeft hij uiteindelijk niet zijn bord leeg te eten.
 

1: Neem je kind mee de keuken in en doe samen boodschappen

Door kinderen mee te nemen leren zij spelenderwijs het belang van gezonde voeding. Laat ze de producten zien, proeven en voelen, zodat zij ermee vertrouwd raken. Begin simpel: snij groenten en fruit in stukjes en laat ze dit vervolgens zelf op een bord leggen. Laat ze grappige gezichtjes maken of kleine torentjes bouwen. Geef ze stukjes rauwe groenten terwijl je aan het koken bent. Laat ze zien waar eten vandaan komt, door fruit of groenten te plukken en laat hem zien, proeven en voelen. Hierdoor wordt ‘eten’ meer dan alleen dat dampende bord dat iedere avond voor hun neus staat.
 

2: Bedenk een fijn avondritueel dat jullie dagelijks na het eten uitvoeren.

Je kan dit samen met je kind bedenken. Bijvoorbeeld: na het eten gaat de pyama aan, dan wordt er nog iets gezelligs gedaan waarna er wordt voorgelezen en dan slapen.
 

3: Spreek met je kind af dat hij/zij van alles wat op zijn bord ligt twee hapjes moet eten.

De smaakontwikkeling is in volle gang en na ongeveer 15 keer proeven, lust ook hij jouw spaghetti.
 

4: Probeer met verschillende spelletjes je kind te laten eten.
 

5: Beloon je kind voor iedere hap die hij heeft genomen.
 

6: Wordt niet boos als je kind niet eet, maar ben wel consequent.

Voorbeeld: Je blijft zitten totdat je twee happen hebt genomen. En mocht hij dan nog niet eten, dan is er de regel. Kinderen die niet eten zijn ziek en kinderen die ziek zijn moeten naar bedje toe. Dus mocht hij niet eten dan wordt helaas het leuke avond ritueel overgeslagen en gaat jouw zoon naar bed toe.
 

7: Blijf het goede voorbeeld geven

Ook het gebied van voeding zal je kind naar je kijken. Op de lange termijn is de kans groot dat ook jouw kind je voorbeeld zal volgen.

Natuurlijk wil je dat jouw kind ondanks alles voldoende vitamine binnen krijgen. Check dan de website www.lekkerbelangrijk.nl van het voedingscentrum. Deze geeft inzicht in welke voeding een kind op welke leeftijd nodig heeft. Diëtisten hebben vaak handige tips, als het gaat om goede tips voor goede voeding op een handige manier geven aan kinderen. Zo zei dietiste Marie-Claire Moerkerk - van Deyzen: ‘Omdat de smaakontwikkeling in volle gang is, is het belangrijk om gebruik te maken van zoveel mogelijk pure producten, zodat jouw kind niet gewent raakt aan de vele toegevoegde suikers. Dus mocht jouw kind geen fruit eten, kies dan voor een eigen gemaakt smoothie van bevroren fruit en een beetje yoghurt. Een minuut in de blender en een heerlijk ijsje staat op tafel’.