Adeline is een positieve coach

Positieve Coaches

Al een keer eerder ging Adeline als algemeen begeleider mee op kamp. Deze zomer gaat ze mee als clubcoach en daarvoor ontvang je een coach training. Adeline volgde deze training vorige week voor het eerst.

Adeline: “Afgelopen donderdag waren we met zijn zevenen op coach training. Het is een training voor vrijwilligers die als clubcoach mee op kamp gaan. Op de training leer je hoe je op een goede manier om kunt gaan met de kinderen die mee op kamp zijn. Zo zijn er kids mee die zich bijvoorbeeld moeilijk concentreren, of die slecht hun aandacht erbij kunnen houden. Ook zijn er kinderen die heel stilletjes zijn. Je krijgt tips en je oefent ermee. De meeste deelnemers aan de training gaan voor de eerste keer mee op kamp. Dat is best spannend. Daarom is zo’n training ook wel goed voor je zelfvertrouwen”.

Wat is club eigenlijk? En wat is dan een clubcoach?
“Elk kamp heeft bepaalde onderdelen die terugkomen. Eén daarvan is club. Op club leren kinderen theorieën over situaties die zij moeilijk vinden in het dagelijks leven. Die theorieën kunnen de kinderen gebruiken om hun zelfvertrouwen te vergroten. Als clubcoach krijg je een groepje kinderen onder je hoede op kamp en met hen bespreek je: ’stel dat je in een moeilijke situatie terechtkomt, hoe kun je daar dan mee omgaan?’. Terwijl je het daar met elkaar over hebt, kan het zijn dat kinderen afgeleid raken, of juist heel stilletjes worden. Hoe hou je kinderen op een positieve manier erbij? We hebben bijvoorbeeld geleerd dat je een kind dat onrustig is even wat aandacht kunt geven door hem of haar het woord te geven. Of je geeft het kind een taakje om te doen, ‘Als jij nou eens even een stoplicht [hoort bij theorie, red.] tekent op het bord’. Dan is het kind even in beweging, wat het misschien ook wel juist even nodig heeft’.

Dat klinkt positief.
“Ja, dat klopt. Dat is precies wat we willen. Je zult op club nooit horen van ‘hé stil nou eens even’. Dat horen kinderen al vaak genoeg.”

Verschilt dit met hoe het er op scholen aan toe gaat?
“Ja, ik heb zelf op een huiswerkinstituut gewerkt. Je moest daar goed de rust bewaken maar dat ging altijd van ‘Shhh, jongens, kappen nou’. Op vakantiekamp met De Ster ben je zo bewust bezig met hoe je iemand positief kunt benaderen. Ik denk dat je als leraar dag in dag uit met kinderen bezig bent en daardoor niet altijd meer bewust bent van je eigen houding”.

Waarom is positiviteit zo belangrijk tijdens vakantiekampen van De Ster?
“Omdat we een situatie willen creëren waarin de kinderen zich veilig voelen. Als kind krijg je al vaak genoeg te horen krijgt dat je stil moet zijn, dat je op moet houden. Wij willen dat ze zich gelukkig en thuis voelen. En dat ze ons niet als autoritair ervaren, maar als hun grote zus of broer. Als kinderen zich veilig voelen durven ze te experimenteren met nieuw gedrag, met de theorieën die wij ze leren”.

Welke theorieën zijn dat dan?
“Ze leren negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten. Je hebt het Sterstoplicht die je leert hoe je omgaat met een moeilijke situatie en welk stappen je daarbij zet. En de Stermometer, waarbij je leert je emoties te reguleren. Als je als coach deze theorieën goed begrijpt, dan heb je zelf de vrijheid om manieren te vinden dit uit te leggen aan de kinderen die jij onder je hoede hebt. Dat maakt het heel leuk: je kunt echt je eigen creativiteit gebruiken”.

Heb je voor jezelf al een idee hoe jij het gaat aanpakken?
“Nou ik vind het zelf bijvoorbeeld moeilijk om stil te zitten, dus ik zal het op een speelse manier overbrengen op de kinderen. Met veel interactie ook, dat vind ik belangrijk. Ik vind het zelf namelijk heel moeilijk om lang te luisteren. Ik zal ook veel grapjes maken - niet teveel, want daarin moet je grenzen bewaken.”

Was er voor jou een moment tijdens de training die specifiek is blijven hangen?

“Een moment waarop ik mij eigenlijk realiseerde dat ik de theorieën die ik aan de kinderen ga leren, heel goed op mezelf kan toepassen als ik het even moeilijk heb. Ja, daardoor kreeg ik nóg meer zin om op kamp te gaan!!”.