stagiair Kiaya begint bij stichting De Ster

Stagiair Kiaya begint bij Stichting De Ster

Elk jaar werken er stagiairs voor de stichting De Ster.  Ze helpen mee met de intake gesprekken, nemen de Ster-telefoon op en gaan mee op kamp. Aan het einde van de stage schrijven ze een verslag voor hun studie. 1 Februari beginnen er vier stagiairs. Eentje van hen is Kiaya, ze is 24 en woont in Amsterdam. We mochten haar een paar vragen stellen :-).

Wat studeer je?
Kiaya: ‘Forensische Orthopedagogiek. Dat gaat over kinderen die in aanraking zijn gekomen met justitie. Of civiel of strafrechtelijk. In deze studie leer je over de preventie, aanpak en behandeling van jeugdcriminaliteit en andere ernstige gedragsproblematiek. Een hele andere doelgroep dan die van De Ster!

Wauw, dat klinkt interessant! In welk jaar zit je?
Kiaya: ’Ik doe een master, dus dat duurt één jaar. Daarvoor deed ik een Bachelor communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens heb ik een schakeljaar orthopedagogiek gedaan. Zo raakte ik geïnteresseerd in het onderwerp. Voor de stages dit jaar zocht ik een plek. De UvA stelde een aantal bedrijven en stichtingen voor om stage bij te lopen en De Ster zat daarbij. De Ster sprak me meteen aan, want eerlijke gezegd had ik behoefte aan een positieve insteek en iets lichtere problematiek.'

Als je jezelf in één zin mocht omschrijven hoe luidt deze zin dan?
Kiaya: ’Heel energiek, ik probeer altijd wel in alles het goede te zien’.

Ben je zelf vroeger ook wel eens op kamp geweest?
Kiaya: ’Nee, alleen op zo’n kamp op de basisschool weet je wel’.

En heb je een idee van hoe kamp gaat zijn?
Kiaya: ‘Dat er heel veel positiviteit heerst. Dat kids problemen hebben, maar dat ze oplosbaar zijn. Dat je dat Amerikaanse gevoel  van “let’s group hug!!” krijgt. Ik denk ook wel dat je bij terugkomst geconfronteerd kunt worden met de somberheid van mensen in het dagelijks leven. Supertof om een week te gaan; dat is best intensief en je leert kids veel beter kennen dan wanneer je ze maar een uurtje ziet in je praktijk ofzo’.

Heb je nog een leerdoel voor jezelf?
Kiaya: ‘Ik wil graag oefenen met intakes van ouders en kinderen. En met het coachen van kinderen op de kampen. Hiervoor ben ik maatje geweest voor eenzame kinderen van ouders in armoede’.

Waar komt je affiniteit voor werken met kinderen vandaan?
Kiaya: ‘Ik geef al sinds mijn 16e danslessen aan kids van allerlei leeftijden. Ik vind het belangrijk dat ieder kind kansen krijgt om goed te ontwikkelen.'

Ga je op Sterkamp dansles geven?
Kiaya: ’Wie weet …..’

-Door Chulah Berkowitz