Tips voor als je kind een eerste mobiele telefoon krijgt

Het geeft als ouder een fijn gevoel als je kind ten alle tijden bereikbaar is. Het biedt extra veiligheid. Dit is waarschijnlijk de reden dat 9 op de 10 kinderen voor hun 12de levensjaar de eerste mobiel op zak hebben.

Tot hun 12de staat bij kinderen de familie op de eerste plaats. Er is dan ook meestal geen sprake van een extreem hoge telefoonrekening en de telefoon staat vol familiefoto’s. Na hun 12de komen de vrienden op nummer 1 te staan en dat betekent nieuw telefoongedrag. Het is dan ook belangrijk je kind goed voor te bereiden op dit mobile tijdperk. Want een mobiele telefoon zorgt voor de nodige verleidingen. Want laten we eerlijk zijn er is natuurlijk niets leukers dan eindeloos smssen, internetten, bellen en stemmen op tv programma’s, totdat je ouders de telefoonrekening ontdekken!

Het mobiel-introductie-plan

 1. Kies voor een toestel zonder te veel toeters en bellen. Foto’s, internetten en spelletjes zijn leuk, maar zijn niet nodig om te bellen.
 2. Begin met een prepaid beltegoed, zodat jouw zoon of dochter inzicht krijgt hoeveel bellen/smssen en internetten kost.
 3. Bespreek, hoe lang ze voor een bepaald bedrag kunnen bellen, smssen en internetten etc.
 4. Geef jouw dochter een standaard beltegoed per maand.
 5. Kies voor een prepaid abonnement, waarbij je kind nog 2 nood smsjes kan sturen als haar tegoed op is. Zo is zij altijd bereikbaar en kan ze in noodgevallen gewoon contact opnemen.
 6. Spreek af dat je kind van zijn/haar eigen zakgeld beltegoed bij mag kopen.
 7. Neem vooraf de valkuilen door en maak afspraken over wat jullie wel en niet doen.
 8. Heeft jou kind de prepaid periode goed doorstaan en gaat ze naar de middelbare school, dan kan je eventueel een goedkoop abonnement voor haar afsluiten.

De mobiel-valkuilen

Bespreek de mobiel-valkuilen met je kind zodat jullie niet voor verassingen komen te staan.

 • Foto’s en filmpje verzenden is veel duurder dan een gewoon bericht versturen.
 • Filmpjes kijken en chatten is leuk, maar kost geld.
 • Op veel mobiele websites kan je met credits/beltegoed dingen kopen. De kosten kunnen bijzonder hoog oplopen, zonder dat kinderen dit doorhebben.
 • De kosten voor om te stemmen op tv programma’s, ringtones en bepaalde spelletjes zijn redelijk hoog.
 • Bellen naar het buitenland is veel duurder dan bellen binnen Nederland.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn dochter haar mobiel niet kwijt raakt!

Als je kind enigszins chaotisch is, dan zal het zijn/haar mobiel een keer kwijt raken. Daar kan je als moeder helaas niets aan doen. Wel kan je ervoor zorgen dat je kind zuinig is op een telefoon.
Dit kan je doen door een bijzonder moment te kiezen wanneer zij haar eerste mobiel krijgt, bijv. voor haar verjaardag. Daarnaast kan je met je kind bespreken waar ze zijn/haar mobieltje op verschillende momenten van de dag het beste veilig kan opbergen. Meestal zijn kinderen zeer trots op hun eerste telefoon, dus naar verwachting zal ook jouw kind zeer zuinig zijn op deze coole gadget!