Tips voor als je kind niet wil slapen

Terwijl wij als volwassenen vaak niet kunnen wachten om ons bed in te duiken, denken sommige kinderen hier heel anders over. Logisch, want buiten de slaapkamer is nog heel veel gezelligheid te beleven. Kortom het is niet gek als je kind alles probeert om weer uit bed te mogen. Dan kan er gespeeld, gekletst, of gezellig bij papa of mama op schoot gekropen worden, om daar uiteindelijk in slaap te vallen.

Het spreekt voor zich dat een kind voldoende energie nodig heeft voor zijn/haar lichamelijke en intellectuele ontwikkeling. Maar wat de meeste ouders niet weten is dat: kinderen slaap nodig hebben om slank te blijven. Wie goed slaapt is slanker en wie weinig slaapt heeft grotere kans om overgewicht te krijgen. Simpelweg doordat je kind de volgende dag moe is en daardoor niet de energie heeft om eindeloos rond te rennen, wild te spelen dus calorieën te verbranden. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral kinderen die op hun derde te weinig slaap krijgen, vijf jaar later een grotere kans op overgewicht hebben. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je kind wel de slaap pakt die hij nodig heeft?

Kinderen zijn slim! Ze weten dat als ze maar lang genoeg stampij maken, ze gezellig uit bed mogen. De kunst is om je kind duidelijk te maken dat in bed gestopt worden betekent dat het tijd is om te gaan slapen. Mijn tip is dan ook: Laat je kind zoveel stampij maken als het wil, maar laat je kind in bed liggen. Hoe moeilijk dit ook is. Als je dit lang genoeg volhoudt dan zul je zien dat ook jouw kind binnen de kortste keren als een roos in slaap valt. Hij/zij weet dat er niks anders op zit dan gewoon lekker te gaan slapen!