Vergeet je kind niet serieus te nemen

Kinderen, hoe klein ze ook zijn, vertellen van alles: ‘Mama, papa, kijk wat ik al kan; ik ben goed in zwemmen en fietsen, mijn lievelingskleur is blauw en natuurlijk kan ik over ieder onderwerp meepraten.'

Als een kind het gevoel heeft dat ouders de tijd nemen en zich verdiepen in de dingen die in hem/haar omgaan door echt naar ze luisteren, net zoals papa naar zijn vrienden of mama luistert, groeit het zelfvertrouwen van je kind enorm. Hiermee zeg jij eigenlijk: ‘Ik zie dat jij een uniek persoon bent en dat je al heel zelfstandig bent en ik vind het leuk om te horen wat jij te vertellen hebt.’

Laat je kind meedenken

Als je kind een lastige situatie bespreekt is het belangrijk dat je zijn/haar mening serieus neemt. Als je als ouder alleen zelf goedbedoelde oplossingen bedenk en je kind niet zelf laat meedenken, krijgt het kind een gevoel van onkunde. Hoewel je als ouder van nature een graag de lastige situaties van je kind oplost, krijgt het kind het gevoel: ‘Papa of mama denkt dat ik niet zelf een oplossing kan bedenken, dus dat zal wel zo zijn.’ Dat is nou net niet wat we willen.