Voor het eerst op kamp

Je kind gaat voor het eerst op kamp en dit is voor jou minstens zo spannend. Je twijfelt of je begeleiders kan vertrouwen of je kind zelfredzaam is en of hij/zij voor zichzelf kan opkomen. Logisch en natuurlijk.

Kleine kinderen worden groot en gaan uiteindelijk op eigen benen staan. De beste manier om ze hierop voor te bereiden blijft, stapje voor stapje, loslaten. Eerst uit logeren bij opa en oma, daarna bij vrienden en dan op een echt vakantiekamp. Door je kind goed te begeleiden, leert hij/zij met vallen en opstaan voor zichzelf op komen. Dat is de grootste bescherming die je jouw kind mee kan geven voor nu en de toekomst

Kies voor een organisatie die goed bekend staat

Maar laten we eerlijk zijn het is super spannend als je kind voor het eerst op kamp gaat. Tegelijkertijd is het ook een prachtige ervaring. Lekker hutten bouwen in de bossen, bonte avond, nieuwe vrienden maken, echt vies worden en heel veel dingen doen die je thuis eigenlijk niet mag. Kortom een groot feest! Als moeder zou ik altijd kiezen voor een organisatie die zeer goed bekend staat. Het is geen overdreven luxe om hen vooraf vragen te stellen betreffende de selectie en training van de begeleiding en hoe zij omgaan met lastige situaties als heimwee, ruzie, ongevallen etc. Ook zou je kunnen vragen of de vrijwilligers een verklaring hebben van goed gedrag. Echter dit is geen garantie. Het belangrijkste is dat je als ouder ECHT een goed gevoel hebt. Zo ja, dan is een vakantiekamp, bij uitstek voor jouw kind de gelegenheid om te experimenteren met het ‘voor jezelf op komen’.

Bespreek lastige situaties voor

Ga voorafgaande aan het kamp met het hele gezin, onder het genot van een heerlijk kop thee, allerlei leuke herinneringen ophalen over eigen kampervaringen, zodat je kind er echt zin in krijgt. Vertel ook over lastige situaties en bespreek hoe je deze destijds hebt opgelost. Bedenk met je kind eventuele andere oplossingen. Samen kunnen jullie aan de hand van voor- en nadelen bepalen wat jullie de beste oplossing lijkt. Op deze manier geef je je kind vooraf inzicht in wat haar te wachten staat. Daarnaast krijgt het handvatten mee, hoe zij het handigste voor zichzelf op kan komen.

Een geheim moet altijd leuk zijn

Bespreek met je kind wat welke geheimen je mag bewaren en welke niet. De stelregel is: Een geheim is altijd leuk, anders is het geen geheim. En als het geen geheim is moet je het altijd vertellen aan een volwassene.

Bespreek het kamp na

Als je kind lekker is bijgeslapen, dan zou ik als ouder zeer benieuwd zijn naar alle kampavonturen. Geef je kind veel complimenten over situaties waarin zij voor zichzelf op is gekomen. Het is niet erg als blijkt dat het in een bepaalde situatie niet is gelukt. Samen kunnen jullie een oplossing bedenken die ze de volgende keer kan uitproberen. Want enkel door te oefenen komt je kind erachter wat voor hem of haar het beste werkt.

Geniet van de succeservaring van je kind

Als je kind na een week, met een vieze snoet in jouw armen valt en zegt: ‘Mamma het was zooooo leuk.’, dan mag je als moeder trots zijn. Want jij weet dat hij/zij een hoop heeft geleerd. Want een vakantiekamp is een explosie van sociale situaties. Je kind heeft een stap gezet in ‘het voor jezelf opkomen’. En die ervaring kan niemand wegnemen!!