Sterk ID

Sterk ID is een vakantieweek voor jongeren die de overstap van de basisschool naar de brugklas gaan maken. In een week vol activiteiten en bijzondere workshops worden zij voorbereid op typische brugklassituaties.

De Ster is al 10 jaar expert op het gebied van sociaal emotionele ontwikkeling en organiseert kindervakanties waar leren en plezier maken hand in hand gaan. De unieke aanpak van De Ster, de STERKformule, is wetenschappelijk bewezen effectief en vooral ontzettend leuk. Tijdens De Ster vakanties overnachten de kinderen op een fijne en sfeervolle locatie midden in de natuur.

Sterk ID wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels!

'Het is onvoorstelbaar wat Sterk ID voor Stijn betekend heeft! Het heeft hem echt ontzettend gesterkt in zijn ˜zijn" en zijn zelfbewustzijn.'

Dit leren kinderen tijdens Sterk ID

Onder leiding van enthousiaste professionals werken de jongeren op een leuke en uitdagende manier aan hun ontwikkeling. We richten ons met name op thema's die de overgang naar de middelbare school met zich meebrengt. Hierbij is vooral aandacht voor:

 • Zelfvertrouwen
 • Zelfbeeld
 • Sociale vaardigheden
 • Sociale weerbaarheid
 • Assertiviteit
 • Aangaan van sociale contacten
 • Vertrouwen, anderen leren vertrouwen
 • Omgaan met pesten
 • Omgaan met groepsdruk
 • LichaamstaalInzicht in gedachten, gevoelens en gedrag
 • Rustgevende technieken
 • Het (her)kennen van je eigen kracht
 • Ook werken kinderen samen met een eigen mentor aan persoonlijke doelen.
Zo ziet een week Sterk ID eruit

Naast vele bijzondere kampactiviteiten op onze Sterk ID campus, volgen de kinderen gedurende de week verschillende programma onderdelen die op elkaar aansluiten:

Sterk ID School

Dagelijks vertrekken de jongeren van de Sterk ID campus naar de Sterk ID school. Gedurende de lessen creëren acteurs allerlei typische lastige brugklassituaties; van een onverwachte overhoring en boze concierges tot een jongere die wordt gepest door klasgenoten. In de aansluitende workshops bespreken de jongeren onder leiding van de psychologen in kleine groepjes hoe je op verschillende manieren met deze situaties om kan gaan.

StaSterk

Het speciaal ontwikkelde bewegingsprogramma Sta Sterk bestaat uit verschillende spelvormen. Alles draait om plezier terwijl jongeren tegelijkertijd werken aan het verbeteren van hun lichaamshouding.

Mentormoment

Tijdens het mentormoment gaan de jongeren onder leiding van een mentor dagelijks aan de slag gaan met hun persoonlijke doelen. De jongeren geven elkaar tips en leren op die manier van en met elkaar.

Klik hier voor nog meer filmpjes.

Ervaringen van ouders

Vader van Michiel

'Aan alle medewerkers die van sterk ID zo'n succes hebben gemaakt. Graag, heel graag vertel ik jullie dat Michiel een super week heeft gehad, werkelijk geweldig. Hij heeft volgens hem en ook volgens mij veel meer geleerd dan bij Sterkamp. Wat een handvatten heeft deze jongen mee gekregen. En wat fantastisch was het om vrijdag te zien, hoe sterk de banden zijn geworden tussen leiders en kinderen onderling en met elkaar. Ik heb diep respect voor jullie allemaal. Ik hoop ook dat Michiel volgend jaar nog met Stay Strong kan mee doen. We wachten de data maar af. Dan alsnog heel heel veel dank voor de goede zorgen voor Michiel en voor alle handvatten. Succes met jullie formule. DEZE WERKT !!!!!!!!!!!!!!!!!'

Moeder van Peter

'Onze zoon Peter heeft het tijdens het Sterk ID geweldig naar zijn zin gehad bij jullie. Mike was een fantastische mentor! Hij is nog niet eerder zo enthousiast geweest, terwijl hij vanwege zijn ADHD toch al met meerdere organisaties een weekend of midweek is weggeweest. Onze complimenten voor jullie, je aanpak en jullie enthousiasme! Hebben jullie ooit overwogen om bijvoorbeeld voor oudere kinderen met een rugzak op wat regelmatiger basis weekenden te organiseren? Wij zouden zo naar jullie overstappen! We zijn in ieder geval heel blij dat hij nog een keer mee kan op Maankamp.'

Moeder van Marieke

'Sinds Sterk ID heeft Marieke er vrede mee als mensen haar niet zo leuk vinden. Vroeger kon ze zich daar erg over opwinden, nu heeft ze iets van: "Nou en? Dan vind jij mij toch niet leuk? Ik zit er niet mee. Er zijn heel veel jongens en meisjes die mij wel leuk vinden! Iedereen op kamp is namelijk heel erg lief en ze vinden mij allemaal erg leuk. Ik heb er erg veel vriendinnen gemaakt". Sterk ID heeft haar echt ZO enorm veel gedaan, ze kijkt nu zelfs uit naar de Brugklas! Dank jullie wel!

Moeder van Stijn

'Het is onvoorstelbaar wat Sterk ID voor Stijn betekend heeft! Er is als het ware een ˜knop omgegaan" bij hem. Hij beseft dat er ook leuke dingen in het leven zijn en dat niet iedereen zijn vijand is. Sterker nog, dat heel veel mensen hem ook lief vinden! Het is zo ontzettend goed geweest voor hem, hij heeft Sterk ID als iets heel positiefs gevoeld en heeft weer vertrouwen in het goede van mensen! Het heeft hem echt ontzettend gesterkt in zijn ˜zijn" en zijn zelfbewustzijn.'

Vader van Edgar

'Edgar, een leuke jongen uit een heel normale wijk in een heel normale stad, kijkt je niet aan als hij met je praat en hij durft niet echt een eigen mening te hebben. Buiten plagen ze hem sinds kort een beetje omdat hij geen “nee” durft te zeggen en dan boos wegloopt. Zijn vrienden worden daarvan geïrriteerd en begrijpen Edgar niet. Na de vakantie gaat Edgar naar de brugklas en zoals het er nu voorstaat bestaat de kans op een valse start voor hem. We hebben al meer hulp voor dit probleem gezocht, maar we zijn nooit verder gekomen dan assertiviteitstrainingen bij het maatschappelijk werk. Toen vond mijn vrouw de kampen van stichting de Ster op internet.

Het is best moeilijk om je kind een week mee te geven op kamp, maar we waren echt overtuigd toen we daar aan kwamen. 17 begeleiders op 32 kinderen. Per 3 kinderen was er een mentor die ze hielp aan zichzelf te werken. Als ouders kregen we ook goede voorlichting over wat er ging gebeuren tijdens Sterk ID. We gingen met een gerust hart terug naar huis. Heel benieuwd kwamen we Edgar op vrijdag ophalen. We zagen meteen een ander kind. Hij keek je aan, durfde te communiceren en was zeker van zijn zaak. Zo’n verandering hadden we zelf nooit verwacht. De verandering bij Edgar viel ook meteen op in de buurt. Hij kan nu veel beter buitenspelen omdat hij beter grenzen kan stellen. Edgar zit nu 3 weken op de middelbare school. Hij heeft het ontzettend naar zijn zin, ligt goed in de klas en heeft zijn eerste goede cijfers binnen.'

De kosten voor deelname aan Sterk ID

De kosten voor Sterk ID bedragen 805,- Euro. Dit is inclusief intake, de vakantieweek, een follow-up gesprek en een half jaar Sterpoli. Kun je de ouderbijdrage niet (volledig) betalen? Kijk dan bij mogelijke vergoedingen. 

De intake

Voorafgaand aan ieder Sterkamp vindt een intake plaats. Na inschrijving ontvang je van ons een uitnodiging om samen met jouw zoon/dochter langs te komen. Tijdens de intake worden er verschillende gesprekken gevoerd en wordt aan zowel de ouders als de kinderen gevraagd enkele psychologische vragenlijsten in te vullen. Natuurlijk is er alle gelegenheid om ook zelf vragen te stellen. Na de intake wordt beoordeeld of de vakantie geschikt is voor het kind en hoe hij/zij tijdens de vakantie het best kan worden begeleid. Als jouw zoon/dochter met ons meegaat op kamp ontvang je een persoonlijk rapport met de uitslagen van de vragenlijsten. Dit rapport geeft een indicatie van de ontwikkeling van je kind.

De vakantieweek

Naast alle gewone kampactiviteiten krijgt ieder kind ook 28 uur coaching en persoonlijke begeleiding in een week. Onze aanpak is gebaseerd op verschillende psychologische theorieën, praktische vaardigheden zoals emotieregulatie en sociale vaardigheden. Deze theorieën en vaardigheden zijn op een slimme manier verpakt in een leuk programma waarin onder andere sociale vaardigheidstrainingen, speltherapie, bewegingstherapie en individuele coaching op een speelse manier zijn opgenomen. De combinatie van plezier én het leren van nuttige vaardigheden maakt onze aanpak ijzerSTERK en uniek.

De follow-up

Na Sterk ID vindt er een follow up gesprek plaats. Tijdens dit gesprek wordt besproken wat de belangrijkste leerdoelen zijn geweest en welke ontwikkelingen er hebben plaatsgevonden. Daarnaast krijgt u pedagogische tips hoe u uw kind optimaal kunt ondersteunen in de toekomst.

De Sterpoli

Zowel ouders als kinderen kunnen met al hun vragen terecht bij ons online adviesbureau De Sterpoli. De Sterpoli is te bereiken via: sterpoli@stichtingdester.nl

Mogelijke vergoedingen

Een vergoeding via de aanvullende verzekering

Diverse verzekeraars vergoeden voor een deel de kosten van onze vakantieweken. U kunt dit zien in uw polisvoorwaarden onder het kopje ‘therapeutische vakantiekampen’.

 

 • Avero Achmea
 • CZ
 • De Friesland
 • Delta Lloyd
 • HollandZorg
 • Interpolis
 • Ohra
 • Pro Life
 • Promovendum
 • Salland
 • Zilveren kruis
 • Zorg en Zekerheid

Het Persoonsgebonden Budget

Bij de meeste indicaties worden de kosten voor onze vakantieweken vergoed vanuit het Persoonsgebonden Budget KortingsplekkenWij willen zoveel mogelijk kinderen een kans geven om met één van onze vakantieweken mee te gaan. Daarom bieden wij in samenwerking met verschillende fondsen kortingsplekken aan. Neem hiervoor contact met op met door een mail te sturen naar info@stichtingdester.nl.

Wetenschappelijk bewezen effecten

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam doen wij blijvend onderzoek naar de korte- en langetermijneffecten van onze vakantieweken.

Uit deze onderzoeken komt naar voren dat tien weken na Sterk ID de sociale angst significant is afgenomen. Bovendien voelen de jongeren zich competenter op het gebied van sportieve vaardigheden, fysieke verschijning, gedragshouding en schoolvaardigheden. Daarnaast is het gevoel van eigenwaarde en sociale acceptatie duidelijk toegenomen. Ook ouders geven aan dat het provocerend of teruggetrokken gedrag zijn afgenomen. Ook op lange termijn laten de onderzoeksresultaten zien dat jongeren minder sociale angst hebben en een groter gevoel van eigenwaarde hebben. Daarnaast geven de kinderen aan dat zij zich beter kunnen concentreren.

Direct inschrijven

Kampen 2020

Sterk ID 34: 26 juli t/m 31 juli 2020 inschrijven

Sterk ID 35: 2 t/m 7 augustus 2020 inschrijven

Sterk ID 36: 9 augustus t/m 14 augustus 2020 inschrijven

Al onze Sterk ID vakanties vinden plaats bij de Nijensteen in Veessen