floran-stagiair-pedagogiek-stichting-de-ster

Stagiair Floran: "Het voelt nu al als een nieuw thuis!"

Ieder jaar starten weer vier nieuwe stagiaires pedagogiek bij Stichting De Ster. Zij helpen het pedagogenteam met de voorbereidingen op de intakegesprekken, de intakegesprekken zelf en gaan mee op kamp. Sinds vorige week zijn vier nieuwe stagiaires pedagogiek van start gegaan bij ons. Wij hebben nu al alle vertrouwen in ze! Een van de stagiaires is Floran en wij mochten hem een aantal vragen stellen...

Wat studeer je?
"Ik studeer de Master Forensische Orthopedagogiek."

Oh Forensisch? En wat houdt dat precies in?
"Dat houdt in dat je eigenlijk gaat werken met jongeren in justitieel kader. Dat betekent dat ze ofwel met justitie in aanraking zijn geweest of dreigen te komen. In de meeste gevallen houdt het in dat jongeren verplicht een bepaald traject moeten volgen of verwacht worden dit traject te gaan volgen omdat er anders een maatregel komt."

Waarom dan deze niet forensische stage?
"Toen ik eerst de vacature zag werd ik al erg enthousiast. Na het bezoeken van de website en het bekijken van de filmpjes sprak het me nog meer aan en werd de stage nog levendiger voor me. Het sloot ook heel goed aan bij mijn eigen achtergrond omdat ik zelf ook al een lange tijd mee ga op kampen als begeleider. Daarnaast lijkt het me mooi om kinderen en jongeren in positief contact tools te kunnen geven."

Oh wat leuk dat je al kampervaring hebt! Kun je daar iets meer over vertellen?
"Ja, ik ben leiding op een ander kamp. Het zijn een soort scoutingkampen voor een hele brede doelgroep (7-18 jaar oud). De kampen van Stichting De Ster zullen dan ook specifieker worden voor mij qua leeftijd en programma. Bij die andere kampen komt ook niet echt het pedagogische deel aan de orde, maar wel de gekkigheid. Liedjes zingen, spelletjes doen, watergevechten houden, een kampvuur maken en bosspelletjes doen. Ik ben bijvoorbeeld een keer met mijn luchtbed in de douche gegooid die aanstond. Daar kunnen we dan enorm om lachen! Ik hoop ook dat ik van die kampervaringen dingen mee kan nemen in de Sterkampen en andersom."

Wat verwacht je van je stage bij Stichting De Ster?
"Ik verwacht hier veel te leren over welke kinderen gebaat zijn bij welke begeleiding. Ik hoop te leren matchen: welk kind heeft welke benadering nodig. Een stil kind zal je anders moeten benaderen dan iemand die moet leren omgaan met zijn of haar boosheid. Het lijkt me heel uitdagend in die zin om mezelf ook kwetsbaar op te stellen tegenover de kinderen en jongeren. Ik denk dat je dan mooie momenten kan creëren en een band kan scheppen met ze. En verder een ontzettend leuke en leerzame tijd. Ik ben hier nu vier dagen en het voelt al als een nieuw thuis, een nieuwe familie. Daarom denk ik dat deze plek ook echt wel verschilt van andere stageplekken. En dit past heel goed bij me, dat vind ik heel mooi!"

Wat verwacht je van kamp?
"Dat vind ik een moeilijke vraag om op te antwoorden. Ik ben al vaak op kamp geweest, maar hele andere soort kampen. Ik denk gekkigheid, structuur en pedagogiek: ideale combinatie tussen pedagogiek en lekker gek doen met z’n allen. De invulling moet nog even wachten, maar ik heb in ieder geval al zin om met schuim te gaan gooien!"

Wat drijft jou in jouw professionele loopbaan?
"Ik vind het ontzettend mooi als je een kind of jongere kan zien groeien. Als ik dit dan vertaal in de stage bij Stichting De Ster… Bijvoorbeeld dat je aan het begin van de kampweek een wat verlegen kind of jongere ziet en dat je aan het einde van het kamp diegene grapjes ziet maken en gekke liedjes ziet zingen. Of een jongere die in het begin van de week zijn emoties niet onder controle kan houden en daarna goed kan aanvoelen hoe hij dit zelf onder controle kan krijgen. Ik denk dat het ook heel tastbaar is. Op zo’n kamp kan je goed zien op welke manier en op welke gebieden een kind of jongere vooruit is gegaan. En dan ook nog op zo’n leuke manier. Dat is voor iedereen leuk!"

Waarin zou jij je verder willen ontwikkelen?
"Ik heb ervaring met pedagogiek en ervaring met kampen maar niet met die combinatie. Dus ik ben heel benieuwd hoe ik pedagogiek kan combineren met gekke dingen doen op kamp."

Hoe zou je jezelf in een paar woorden omschrijven?
"Enthousiast, energiek, lekker gek en open!"

Wat drijft jou in jouw persoonlijke leven?
"Ik zie het leven als een reis. Als een reis duizend stappen is is het moeilijk om te bedenken hoe kom ik daar nu. Maar als je iedere dag een stap zet heb je er uiteindelijk duizend gezet!"