Tips voor als je kind lekker aan het puberen is.

Mogen ze even achter het behang? Er verandert veel wanneer kinderen in de puberteit komen. Jezelf afzetten tegen je ouders is een heel belangrijk aspect hiervan.

Als eerste het slechte nieuws: Het hoort erbij en het zal voorlopig nog even duren! De puberteit is een fase waarin je als kind je identiteit ontwikkeld en zelfstandiger wordt. Ze gaan uitzoeken wie ze zijn en waar ze bij horen. Het afzetten tegen je ouders hoort daar, helaas helaas, helemaal bij. En dan het goede nieuws: Het afzetten is een teken dat ze zich veilig voelen bij jullie om dit te kunnen doen. Hoe moeilijk het ook voor je is dat ze overal een stralend zonnetje zijn, behalve bij jullie thuis: het betekent dat ze zich veilig voelen om zichzelf volledig te kunnen uiten. Ze mogen er zijn, met al hun chagrijnige buien en oeverloze onderhandelingen. Hieronder vindt je tips om met deze lastige fase om te gaan.

1. Zorg dat je er bent.

Ook al wil je puber niet met je praten, laat merken dat hij of zij altijd mag komen met alles wat hij of zij kwijt wil. De momenten waarop je allebei “bezig” bent, zoals bijvoorbeeld tijdens de afwas of het autorijden, zijn de veiligste momenten voor kinderen om hun verhaal te doen (zo hoef je bijvoorbeeld niet persé oogcontact te maken).

2. Accepteer dat je kind niet alles tegen je vertelt

Je bent niet de beste vriend of vriendin, je bent zijn of haar ouder. Afstand is dus ook belangrijk voor een puber; dit geeft ruimte om de eigen identiteit te ontwikkelen.

3. Vat negativiteit niet persoonlijk op!

De puberteit is een levensfase en is niet op jou persoonlijk gericht. Ook al kunnen pubers je misschien soms volledig het gevoel geven dat dit wel zo is. Als jouw mening tot een reactie in de trant van “boeiuh!” leidt, wind je hier dan niet over op. De mening van jou als ouder is nu gewoon even minder belangrijk dan die van leeftijdsgenoten.

4. Blijf zo neutraal mogelijk

Als je puber iets vertelt wat jou niet aanstaat (bijvoorbeeld dat er alcohol is gedronken), keur het dan niet direct af. Luister open naar zijn of haar ervaringen en mening, vraag hoe hij of zij het vond zonder direct zelf je mening te geven. Zo zorg je ervoor dat je puberzich gehoord voelt. Op een later moment kun je de voor- en nadelen van dergelijke keuzes bespreken. Bespreek vooral de voordelen van het niet doen, dan de nadelen van het wel doen omdat dat beter werkt.

5. Laat op sommige momenten merken dat jullie gelijkwaardig zijn.

Laat je puber keuzes maken over wat jullie op een vrijdagavond gaan doen of waar jullie gaan winkelen of eten. Hiermee geef je hem of haar verantwoordelijkheid en geef je de boodschap dat zijn of haar mening belangrijk voor je is. Dit geeft ook zelfvertrouwen!

6. Ouders stellen de regels op en zij bepalen de grenzen!

Ook je puberen moet zich net als ieder ander gezinslid aan de huisregels houden. Zorg dat de regels duidelijk zijn en leg uit waarom jullie bepaalde regels hanteren. Als je puber het er niet mee eens is, geef hem of haar dan ook de kans om uit te leggen wat hij of zij er van vindt. In sommige gevallen is er misschien wel ruimte om een afspraak een beetje aan te passen, op basis van goede argumenten. Want soms hebben die kleine volwassenen best wel een punt…!

7. Leg uit wat het gedrag van je kind met je doet

Veel ouders uiten hun kritiek op het gedrag met veel boosheid en irritaties bekritiseren. “Je luistert ook nooit naar ons!”. Maar stel je eens voor hoe jij je zou voelen als je partner bijvoorbeeld zo tegen jou praat? Dat voelt als een regelrechte aanval waar je niets mee kunt. Het werkt veel beter als je concreet benoemt wat er precies vervelend is. Spreek je zoon of dochter dus aan op het feit dat hij/zij de dag ervoor te laat thuis was en geef op neutrale toon aan wat dat met jou doet. Bijvoorbeeld: “Gisterenavond zou je om 1:00u thuis zijn en ik hoorde je om 2:15u thuiskomen. Ik vind het vervelend dat je je niet aan onze afspraak hebt gehouden.” Leg het probleem daarna bij hem: “Hoe ga je dit oplossen?”.

8. Straffen helpt meestal niet.

Ga in gesprek over een oplossing die voor jullie beiden werkt, want straffen werkt meestal niet. Als hij het bijvoorbeeld niet eens is met deze tijden, laat hem dit punt dan zelf aansnijden. Spreek hem vervolgens aan op zijn vermogen om het probleem op te lossen. “Wat ga jij hier zelf aan doen? En wat zou je willen dat wij doen?” Op zo’n moment laat je je kind merken dat je hem serieus neemt. Neem ieder voorstel dan ook serieus! Luister aandachtig naar de mening van je kind en naar de argumenten, zonder het verhaal te onderbreken en je eigen mening te willen opleggen. Je geeft daarmee de boodschap dat jullie steeds meer gelijkwaardig worden (zonder beste vrienden te willen zijn!) en dat je bereid bent te luisteren naar zijn of haar mening, een hele belangrijke erkenning voor een kind op weg naar volwassenheid. Hierdoor geef je jouw kund indirect ook zelfvertrouwen! De kans is groot dat je zoon of dochter met een voorstel komt en dat jullie er samen uitkomen.

Het allerbelangrijkste is dat je bij dit soort gesprekken je stem niet verheft maar neutraal en open blijft praten over het probleem. Als de emoties voor jou te hoog oplopen, zorg dat je ze op een andere manier uit, door er bijvoorbeeld met je partner of een vriend over te praten. Zo zorg je ook goed voor jezelf!

Wat een kamp van De Ster voor je kind kan betekenen

Een kamp van Stichting De Ster is een onvergetelijke vakantieweek voor kinderen en jongeren. Er zijn zes verschillende kampen, voor diverse leeftijdsgroepen en met diverse thema’s. In een week vol positiviteit en leuke activiteiten gaan zij aan de slag met thema’s als zelfvertrouwen en vrienden maken. Voor pesten en gepest worden is op onze kampen bijzonder veel aandacht. Door de persoonlijke begeleiding en de positieve en veilige omgeving die een kamp van De Ster biedt, krijgen kinderen en jongeren de ruimte om te experimenteren met oplossingen en nieuw gedrag. Tijdens deze week leren en groeien ze.

Stichting De Ster is al 15 jaar expert op het gebied van sociaal emotionele ontwikkeling en organiseert vakantiekampen waar leren en plezier maken hand in hand gaan. De unieke aanpak van De Ster is wetenschappelijk bewezen effectief en vooral ontzettend leuk.

Ontdek hier wat de unieke kampen van De Ster nog meer voor je kind kunnen betekenen.

Vragen? Neem contact met ons op via 020-4281230 of info@stichtingdester.nl