Startkamp

Je kind gaat aan de slag met thema's als vrienden maken, zelfvertrouwen en pesten.

Een weekend lang veel lol maken en ‘stiekem’ aan je zelfvertrouwen werken? Dát is Startkamp!

De laatste dag sluiten we af met een oudertraining, zodat je na kamp verder kunt oefenen. Je oefent samen met leeftijdsgenootjes spelenderwijs sociaal-emotionele vaardigheden:

 • hoe leer ik ‘nee’ zeggen;

 • vriendjes maken en houden;

 • leren omgaan met emoties;

 • en vooral: meer zelfvertrouwen krijgen!

Hieronder vind je uitgebreide informatie over Startkamp.

Startkamp - in het kort

Leeftijd: 7 en 8 jaar
Duur:
      3 nachten (van donderdag t/m zondag)
Uniek:    inclusief Ouderdag!
Kosten: € 450,-

Schrijf je kind in!

‘Over elke minuut van het kamp is nagedacht. Ik vind de aandacht, de zorg en het enthousiasme voor de kinderen hartverwarmend.’ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar werken we aan op Startkamp?

Startkamp is een kamp van 3 nachten zodat je kind niet zo lang van huis weg is. Tijdens kamp werkt je kind aan thema’s als: vriendschap, emoties (herkennen, benoemen en reguleren) en opkomen voor zichzelf. Het programma biedt structuur met ruimte voor plezier maken. Onze aanpak is gebaseerd op psychologische theorieën, praktische vaardigheden en sociale vaardigheidstrainingen. Door onze jarenlange ervaring weten we als geen ander hoe we jouw kind het juiste steuntje in de rug kunnen geven.

Op kamp krijgt je kind pedagogische coaching en persoonlijke begeleiding. We oefenen in vaardigheden die hem of haar helpen in lastige situatie, zoals: ‘Iemand wil geen vrienden met me worden’ of ‘Ik durf geen nee te zeggen als iemand met me wil spelen terwijl ik daar geen zin in heb’. Zo krijgen zij tools voor de dagelijkse praktijk. Door met leeftijdsgenoten te oefenen doet je kind succeservaringen op, waardoor het zelfvertrouwen groeit. De combinatie van plezier én het leren van nuttige vaardigheden maakt onze aanpak bewezen effectief en uniek.

De theorieën en vaardigheden zijn op een slimme en speelse manier verpakt in een ons kampprogramma.  Wij bieden ze op drie manieren aan: door Club, Spel en Theater. Deze drie onderdelen komen elke dag terug, daardoor weet je kind waar hij of zij aan toe is. Daarnaast krijgt je zoon of dochter een mentor toegewezen en dat creëert een gevoel van veiligheid.

Op de laatste kampdag sluiten we af met een Ouderdag waarbij je als ouder/verzorger zowel met als zonder je kind een programma volgt. Dit is uniek aan Startkamp. Want hoe jonger je kind, hoe meer aanmoediging van jou als ouder of verzorger nodig is om wat hij of zij leert vast te houden na het kamp. Zo zorgen we samen met jou voor een langdurige steun in de rug!

Voor welke kinderen is Startkamp?

Wij geven passende ondersteuning aan kinderen met:

 • Sociale angst (teruggetrokken, verlegen en/of weinig ruimte innemen).
 • Pestervaringen.
 • Moeite met aanvoelen van de grens van de ander en/of zelf plagen of pesten.
 • Moeite in het aangaan/onderhouden van sociale contacten.
 • Onvoldoende sociale weerbaarheid.
 • Faalangst.
 • Negatief zelfbeeld of laag gevoel van eigenwaarde.
 • Moeite met omgaan met veranderingen.

De onderdelen van kamp

Club

Bij Club leert je zoon of dochter praten over gedachten en gevoelens, onder begeleiding van een pedagoog of psycholoog. Je kind leert op deze manier hoe hij of zij op verschillende manieren met lastige situaties omgaat.

Spel

Spelenderwijs gaat je kind met bewegingsdeskundigen aan de slag met de doelen die tijdens Club aan bod komen. Alles draait om samenwerken, plezier en spelvreugde. Centraal tijdens Spel staat: hoe sta je sterk, hoe maak je oogcontact en hoe kom je over op de ander?

Theater

Tijdens Theater oefent je kind met acteurs lastige situaties in rollenspelen. Je kind bekwaamt zich in de praktijk met wat hij of zij in Club en Spel leert. Ook ziet je zoon of dochter bij de andere kinderen wat de effecten van de oefeningen zijn.

Mentormoment

Je kind krijgt een eigen mentor. Samen met 1 of 2 andere kinderen vormt je zoon of dochter een mentorgroep. Met hen werkt je kind dagelijks aan zijn of haar persoonlijke doel. Ze geven elkaar tips en oefenen in rollenspelen. Zo leert je kind veel van, maar ook mét een ander.

Wanneer is Startkamp?

Startkamp 10 vindt plaats van 1 t/m 5 mei 2024.

Wij organiseren dit kamp eenmaal per jaar.

Wat kost Startkamp?

De kosten voor Startkamp bedragen eenmalig € 450,-. Dit is inclusief de intake en het kamp (incl. accommodatie, eten/drinken, sport-/spelmaterialen en activiteiten). Bovendien zorgen wij voor extra begeleiders zodat er per 2 kinderen een mentor aanwezig.

Tijdens ons kamp krijgt je kind 15 uur persoonlijke coaching, sociale vaardigheids- en weerbaarheidstrainingen en opvoedkundige begeleiding van een pedagoog of psycholoog. We kunnen deze voordelige prijs bieden door de donaties van onze fondsen. Daarmee dekken we het verschil in daadwerkelijke kosten en datgene wat je als ouder/verzorger betaalt.
Ter vergelijking: bij een reguliere therapeut betaal je omgerekend 15 x € 90 (gemiddeld uurtarief) = € 1350,-. 

Goed om te weten: is het deelnamebedrag van € 450 voor jullie niet haalbaar? Financiën hoeven wat ons betreft geen reden te zijn om niet op kamp te kunnen! Neem contact op via finance@stichtingdester.nl voor meer informatie hierover.

Praktische informatie

Je schrijft je kind via het online formulier vrijblijvend in. Na de inschrijving bellen wij je zo snel mogelijk (binnen 5 werkdagen). In dit telefonische gesprek maken we samen een eerste inschatting of ons kamp past bij jouw kind. Zo ja, dan kom je met je kind bij ons langs voor een intake. Tijdens deze afspraak voeren we zowel gesprekken met je kind als met jou. Jullie vullen los van elkaar psychologische vragenlijsten in. Daar zit een pedagoog bij aan wie je vragen kunt stellen.

Uit de intake blijkt of een kamp past bij je kind en wat voor begeleiding tijdens de kamptijd nodig is. Als je zoon of dochter met ons meegaat ontvang je een persoonlijk rapport met de uitslagen van de vragenlijsten, zoals besproken tijdens de intake. Ook ontvangen jullie dan een informatiemail met een linkje naar de site. Hier kan je richting kamp alle informatie op vinden die je nodig hebt (o.a. de locatiegegevens en de paklijst). Je brengt jouw kind op de zondagochtend naar Startkamp en haalt hem/haar de dinsdag weer op.

Zo’n 6 weken na de kampweek is er een mogelijkheid tot een natraject coaching gesprek. We bespreken de belangrijkste leerdoelen en persoonlijke ontwikkeling van je kind. Daarnaast krijg je pedagogische tips hoe je je kind optimaal ondersteunt in de toekomst. Wij adviseren jouw zoon/dochter bij het gesprek aanwezig te laten zijn. Hij/zij kind blikt terug op de kamptijd en kan vragen stellen over lastige situaties in de thuis- of schoolsituatie. De kosten voor deze extra service bedragen € 75,-

Hoe weet ik of dit geschikt is voor mijn kind?

Je schrijft je kind online vrijblijvend in. Na de inschrijving bellen wij je zo snel mogelijk (binnen 5 werkdagen). In dit telefonische gesprek maken we samen een eerste inschatting of onze kampen passen bij je kind. Zo ja, dan kom je met je kind bij ons langs op kantoor. Tijdens deze afspraak voeren we gesprekken met je kind én met jou. Jullie vullen los van elkaar psychologische vragenlijsten in. Daar zit een pedagoog bij aan wie je vragen kunt stellen.

Uit de intake blijkt of een kamp past bij je kind en wat voor begeleiding tijdens de kamptijd nodig is. Als je zoon of dochter met ons meegaat ontvang je een persoonlijk rapport met de uitslagen van de vragenlijsten, zoals besproken tijdens de intake.

Voor welke kinderen is kamp niet passend?

In onze ervaring zijn er een aantal situaties waarbij kamp niet passend is voor kinderen of jongeren, namelijk:
 • Moeite om in een grote groep te functioneren (bijvoorbeeld door te grote angst of een te grote mate van impulsiviteit of overprikkeling).
 • Fysieke agressiviteit of een grote mate van gebrek aan zelfcontrole.
 • Onvoldoende zelfreflectie.
 • Hoge angst of spanning bij het niet thuis slapen.
 • Onvoldoende motivatie voor het kamp bij kind/jongere.
 • Suïcide problemen.
 • Hechtingsstoornis.
 • IQ lager dan 85.
 • Speciaal onderwijs, met uitzondering van cluster 2 onderwijs.
 • Lagere opleiding dan vmbo-tl (advies) op middelbaar onderwijs.
Dit zijn onze richtlijnen. Denk jij alsnog dat kamp wel passend is, neem dan gerust contact met ons op en dan bellen we er even over. Als we samen tot de conclusie komen dat het een succeservaring kan worden maken we zeker uitzonderingen! Neem contact op via .
 

‘Hoe sta ik sterk?
Hoe stap ik op anderen af?’​

Vragen? Neem contact op, we staan je graag te woord.