BLOG
Waarom kamperen het zefvertrouwen van je kind vergroot.
Kamperen is zoveel meer dan slapen in een tent of stokbrood eten bij het ontbijt. Het is vrijheid. Avontuur. En stiekem ook een flinke boost voor de ontwikkeling van je kind, zonder dat het als ‘leren’ voelt.
Op de camping zie je het vaak gebeuren: kinderen bloeien op. Ze zijn vrolijk, vrij en lekker bezig. Maar wist je dat kamperen ook goed is voor hun zelfstandigheid, creativiteit en sociale vaardigheden? Hieronder lees je waarom, mét wetenschappelijke onderbouwing.
1. Zelf doen = zelfvertrouwen kweken
Kamperen vraagt om praktische vaardigheden. Zelf je luchtbed oppompen, helpen met koken of zelfstandig broodjes halen bij de campingwinkel (misschien zelfs in een andere taal!). Juist doordat de setting minder ‘georganiseerd’ is dan thuis, krijgen kinderen vaker de kans om zelf dingen op te pakken, en dát is goud waard.
Uit onderzoek blijkt dat autonomie één van de drie psychologische basisbehoeften van kinderen is. Zelf keuzes mogen maken en verantwoordelijkheid krijgen, versterkt hun intrinsieke motivatie én zelfvertrouwen (Deci & Ryan, 2008).
2. Back to basic: prikkels omlaag, creativiteit omhoog
Op de camping is er ineens geen (of minder) een tablet of Netflix in de buurt voor je kind; tijd om te ontprikkelen! Even niks ‘moeten’, maar zelf iets verzinnen: een spel, een verhaal, een hut. Die verveling? Die is juist goed. Verveling kan namelijk creativiteit stimuleren (Mann et al,. 2018). Dus: even geen scherm en wél een berg fantasie.
3. Samen: verbinding versterken
Op de camping ben je als gezin heel veel samen. Spelletjes spelen, ouderwets afwassen, natregenen in een poncho: je maakt herinneringen die blijven plakken. Gezamenlijke ervaringen, vooral in de natuur, zorgen voor sterkere gezinsbanden en meer onderling begrip (Pomfret & Varley, 2019). Dus ook die lekkende tent draagt stiekem bij aan jullie verbinding en is later iets waar je samen om kunt lachen!
4. Nieuwe vrienden maken: sociale skills oefenen
Op de camping is er alle gelegenheid voor je kind om nieuwe vriendjes te maken. Op de camping is het een stuk makkelijker contact leggen voor kinderen. Even samen schommelen, voetballen of zwemmen: het gaat bijna vanzelf. Het ideale moment voor je kind om zelfverzekerder te worden in het initiatief nemen naar andere kinderen en een succeservaring op te doen (Tong et al., 2020).
5. Buiten zijn: goed voor lijf én hoofd!
Buitenlucht, beweging, daglicht: het doet een mens goed. En kinderen misschien nog wel het meest. Zo is tijd in de natuur spenderen goed voor de aandachtsspanne, het geheugen én werkt het stress verlagend (McCormick, 2017). En is dat lekker buiten zijn nou precies wat kamperen zo leuk maakt!
Dus ja: kamperen is soms behelpen. Maar het is óók ontdekken, creatief bezig zijn, leren en samen zijn. Je kind komt thuis met vieze voeten, maar ook met meer zelfstandigheid, creativiteit en nieuwe sociale skills. En jij? Misschien met een beetje heimwee naar die simpele, fijne dagen in het gras.
En voor de thuisvakantiegangers; geen stress! Deze vaardigheden kan je kind natuurlijk ook thuis opdoen, al vraagt het misschien nét wat meer creativiteit en initiatief. Nieuwe vriendjes maken? Bezoek een nieuwe speeltuin in de buurt! Om zelfstandigheid te stimuleren kun je je kind bijvoorbeeld zelf een boodschap laten doen, een maaltijd laten verzinnen of een eigen ’thuis-camping’ laten bouwen met lakens en tentstokken in de woonkamer. En een scherm vrije middag en de natuur in is nooit een gek idee ;).
Kampweken voor meer zelfvertrouwen!
Wist je al dat De Ster kampen organiseert waar kinderen spelenderwijs meer zelfvertrouwen krijgen? Tussen het watergevecht en de speurtocht door praten ze over gedachten, gevoelens en lastige situaties. Luchtig én leerzaam tegelijk. Zo oefenen ze met spanning en onzekerheid op een plek waar fouten maken mag en jezelf zijn wordt aangemoedigd.
Kampen De Ster
De Ster heeft kampen voor kinderen tussen de 7-17 jaar. We werken op een speelse en positieve manier aan zelfvertrouwen vergroten, weerbaarheid en sociale vaardigheden. Nieuwsgierig geworden?
Bronnen:
Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2008). Self-determination theory: A macrotheory of
human motivation, development, and health. Canadian Psychology/Psychologie canadienne, 49(3), 182–185. https://doi.org/10.1037/a0012801
Mann, S., Cadman, R., & Hargreaves, D. J. (2018). Creativity and boredom: The role of boredom in creative thinking. Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts, 12(3), 320–328. https://doi.org/10.1037/aca0000140
McCormick, R. (2017). Does Access to Green Space Impact the Mental Well-being of Children: A Systematic Review. Journal Of Pediatric Nursing, 37, 3–7. https://doi.org/10.1016/j.pedn.2017.08.027
Pomfret, G., & Varley, P. (2019). Families at leisure outdoors: Well-being through adventure. Leisure Studies, 38(4), 477–491. https://doi.org/10.1080/02614367.2018.1540943
Tong, Y., Wu, M., Pearce, P. L., Zhai, J., & Shen, H. (2020). Children and structured holiday camping: Processes and perceived outcomes. Tourism Management Perspectives, 35, 100706. https://doi.org/10.1016/j.tmp.2020.100706
Nog meer tips en tricks?
Lees onze andere blogs of schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Nog meer tips en tricks?
Lees onze andere blogs of schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Hoe help ik mijn kind met faalangst?
BLOG Hoe help ik mijn kind met faalangst?Faalangst gaat vaak hand in hand met perfectionisme, iets wat veel kinderen en tieners ervaren. Voor kinderen met perfectionisme ligt de lat van prestaties ontzettend hoog. De oplossing van veel kinderen is om dan maar extra...
Angst bij kinderen – hoe voorkom je dit?
BLOG Angst bij kinderen - hoe voorkom je dit?Als ouder wil je niets liever dan je kind beschermen. Om angst bij kinderen te voorkomen is het een natuurlijke reactie om je kind uit angstige situaties te houden. Toch kan dit ervoor zorgen dat je kind leert om alles wat...
Vrienden maken – hoe ontwikkelt zich dit door de jaren heen?
BLOG Vrienden maken - hoe ontwikkelt zich dit door de jaren heen?Nieuwe vrienden maken is voor het ene kind gemakkelijker dan voor de ander. Dit heeft vaak te maken met de ontwikkeling van het kind die ze al vanaf jonge leeftijd doormaken. Natuurlijk speelt karakter...
Als eerste op de hoogte zijn?
Al meer dan 2.000 mensen gingen je voor! We spammen niet, beloofd 😉